Curt Aspelin om konstnären Bengt Lindström

Ramtillverkare och lindströms SAMARBETSPARTNER i 40 år, grundare av LINDSTRoM art & design

– När dörrarna öppnades på vernissagerna stormade besökarna in och efter några minuter var hela utställningen slutsåld, berättar Curt Aspelin. Det hände inte bara en gång, inte heller två gånger, utan fortsatte under 10 års tid. Åren från 1965 till 1975 var en stor, framgångsrik, Eriksgata för konstnären Bengt Lindström.

Hela världen låg för Bengt Lindströms fötter

– Bengt Lindström var mycket positiv till mina tavelramar och kom sedan att använda den karakteristiska guld/svarta ramen under resten av sitt aktiva konstnärsskapande, fortsätter Curt Aspelin. Mitt samarbete med Lindström blev mycket intensivt och jag hade förmånen att få vara med på alla hans stora utställningar runt om i Europa. Lindström kom med sina konstverk från sin ateljé i Paris och jag mötte upp med tavelramarna från Mora. Vi träffades i regel dagen innan vernissagerna på gallerierna eller museerna runt om i Europa där vi färdigställde utställningarna tillsammans. Ett samarbete som hela tiden växte och ledde till livslånga vänskapsband oss emellan.
 
År 1973, när Lindström stod på toppen av sitt skapande, fick han sin retroperspektiva utställning på ett av Paris mest fashionabla museer, Musée Galliéra, där unika målningar ställdes ut för att illustrera hans framgångsrika konstnärsbana.


– I mitten på 1970-talet när Bengt Lindström står på toppen av sitt konstnärsskapande såg de stora gallerierna och mecenanterna möjligheten att värva in honom till sina stall, berättar Curt Aspelin.
   
Där stod bland annat Galleri Meght, Galleri de Franse och Berggryn redo att ta emot honom, alla gallerier som marknadsförde världsberömda konstnärer likt Picasso, Miro och Chagall. Hela världen låg för Lindströms fötter, men han tackade nej och begick istället misstaget av att vända sig till ett nyöppnat galleri. Ett galleri som då dessvärre saknade värdefull kunskap om hur han skulle marknadsföras och som dessutom saknade kontakter i de kretsar där en konstnär av Bengt Lindströms dignitet skulle hört hemma.
 
Efter sina succéer runt hela Europa under åren mellan 1965 och 1975, där Lindström ridit på en enorm framgångsrik våg, inträffade den stora konstkraschen i samband med den första oljekrisen. Oljepriset sköt i höjden, fastighetspriserna rasade och världen gick in i en depression. Bengt Lindström klarade krisen bra och hans framgångar fortsatte under resten av 1970-talet och en bit in på 1980-talet.

Bengt Lindström var gift och hade två barn, men 1990 dog hans hustru Marie-Louise Lindström. En kort tid därefter inledde han ett förhållande med Michelle ben Sadoun som var en gallerist från Paris. De gifte sig 1996.

Kvalité och efterfrågan avgör värdet

– Värdet på konst kommer alltid att vara något som är mycket svårt att få grepp om, klargör Curt Aspelin. Detta kan belysas med följande exempel där fyra konstverk inbringade enorma summor vid försäljning, men där skillnaden i värde mellan verken i relation till varandra ter sig avgrundsdjup.
 
År 2014 såldes på Christie's auktionshus en tavla av Edvard Munch för motsvarande drygt en miljard kronor samtidigt som ett auktionshus i Sverige bjöd ut en tavla av samma konstnär med ungefär samma storlek med ett utropspris på åtta miljoner kronor. Detta verk såldes dock ej, men 8 miljoner uppleves på pappret vara rena realisationen i jämförelse med den som såldes på Christie's.
 
Under 2018 såldes en tavla av Picasso, även den på Christie's auktionshus i New York, för motsvarande drygt en och en halv miljard kronor. Samtidigt fanns det ytterliga en tavla av samma konstnär till salu på ett galleri i Paris för motsvarande fyra miljoner kronor. Båda konstverken var oljemålningar och hade ungefär samma storlek. Varför denna skillnad?
 
Anledningen till ovan exempel på stora prisskillnader är flera, men oavsett vilken konstnärs verk vi pratar om skulle man kunna sammanfatta att priserna går upp och ner över tid. Det som avgör värdet på konstverk är framför allt proveniensen, kvalitén och efterfrågan samt det allmänna konjunkturläget. När alla delar faller samman i rätt kombination kan värdet skjuta till oanade höjder, avslutar Curt Aspelin.

Upp ↑