Bengt Lindströms tavlors olika tekniker

Akryler
Akrylfärg är en snabbtorkande typ av konstnärsfärg. Bindemedlet för färgpigmenten är ofta en akrylharts i dispersionsform. Färgen är spädbar i vatten med hjälp av tillsatsämnen. Målas i de flesta fall på papper eller uppspänd duk.
Oljemålningar
Oljefärg är en långsamtorkande färg som består bland annat av färgpigment och en oxiderande olja. Oljan är färgens bindemedel och härdar genom oljans oxidation och polymerisation. I konstnärsfärger används oftast linolja och ofta tillsätter man ett organiskt lösningsmedel, exempelvis lacknafta eller terpentin.
Papier Mache
Djuptryck. En relief i betong skapas och monteras i ram vari pappersmassa hälls. När massan torkat och stelnat handmålas pappersarken av konstnären. I och med att varje ark handmålas blir varje tavla unik. Upplagan bestäms av konstnären.
Gouache
Gouachefärg är en täckande vattenfärg med högre pigmentkoncentration än akvarellfärg. Den har därmed en högre täckförmåga där underliggande färger kan döljas och har en större intensitet än akvarellfärg. Bindemedlet är oftast av akaciagummi och i billigare färger även med tillsatser av krita. Det är vanligt att man målar gouache på akvarellpapper.
Litografier
En tjock sandsten används där vissa delar bearbetas av konstnären med en substans i vilken färg inte fastnar. Sedan trycks en färg i taget mot pappersark. Skall litografin innehålla sju färger måste konstnären bearbeta sju olika stenar som var och en trycks mot arket, ett arbete som tar ungefär en vecka. Upplagan bestäms av konstnären.
Etsningar
Etsning är en grafisk teknik som använder syror för att skapa motiv i tryckplåt. Tryckplåten, oftast av polerad koppar, bestryks med en syrabeständig grund av asfalt, harts eller vax, varpå motivet ristas med etsnål så att kopparen blottas efter konstnärens motiv. Med syran fräts de blottade kopparytorna vars fördjupningar svärtas. Plåten trycks i mot fuktat papper. Upplagan bestäms av konstnären.
Upp ↑